Så hemstilar du väggarna

Fixa väggarna foto: Martin Stenmark

Vi hoppas att du som läst väggpecialen i vårt första nummer av Hemstilat är laddad med inspiration och redo att fixa till en vägg. Tapetsera? Måla? Egentligen är det bara att sätta igång, men vill du ha det riktigt fint och är nybörjare på området skadar det inte att läsa våra tips och råd. Varsågoda:

Förarbetet a och o

Visst går det att plocka fram rollern och rolla direkt på väggen, eller slafsa dit klistret och chansslänga upp tapeten på väggen. Men vill du få ett riktigt bra resultat ska du lägga minst lika mycket tid, om inte mer på förarbetet. Här några saker att tänka på.

 1. Ska du täcka en tapet är det smart att vattentesta den för att se om den sitter fast ordentligt. Blöt tapeten med exempelvis en svamp. Uppstår blåsor bör tapeten tas bort. För det mesta går det dock bra att måla över eller tapetsera över gamla tapeter.
 2. Både när du målar och tapetserar är det viktigt med en jämn vägg. Skruva ut alla skruvar, ta bort plugg och spackla igen håligheter. Slipa när spacklet torkat. Är väggen redan tapetserad skär du bort skarvarna med tapethyvel. Spackla sedan skarven och slipa den jämn när den torkat. Är du duktig på att spackla, eller ska måla över eller tapetsera exempelvis en vävtapet får du bäst resultat om du bredspacklar hela väggen.
 3. Rengör väggen med målartvätt så att färg och tapetlim fäster.
 4. Skruva bort kontakter och eluttag. Stäng av huvudströmbrytaren, skruva loss kontakterna och tejpa över den del av uttaget/strömbrytaren som inte är vägg om du målar. Tejpa sladdändarna om du tapetserar.  Sen kan du slå på strömmen igen. När du tapetserat bör du stänga av strömmen igen innan du skär upp hålet för strömbrytaren.
 5. När du målar måste du noggrant maskera alla lister. Skaffa gärna särskilt anpassad tejp som är lätt att sätta dit och ta bort.
 6. Lägg täckplast på golvet och se till att du har gott om utrymme framför väggen du jobbar med. Tänk också på att väggen ska vara jämnt belyst så att du tydligt ser resultatet av ditt målarjobb.

 

5 tips när du målar färgstarkt

 1. Målar du ett helt rum är det smart att passa på att måla om taket först. Med nymålade väggar ser ett gammalt tak lätt smutsigt ut
 2.  Måla alltid uppifrån och ner!
 3.  Är taket vitt? Målar du ner en vit kant på väggen känns taket högre. Måla gärna taket först och måla ner på väggen, maska sedan och måla över med din färggranna kulör.
 4. Du bör måla minst två varv, ibland fler, för att färgen ska täcka ordentligt. Förvara roller och pensel i en plastpåse mellan gångerna.
 5. Så fort du målat klart drar du bort maskeringstejpen. Låter du den sitta kvar finns risken att du drar med dig färg från väggen när den tas bort.

 

5 tips när du tapetserar

 1. Räkna alltid med en extra tapetrulle när du köper tapet. Då har du marginal om något skulle gå snett under tapetsering, dessutom har du möjlighet att laga tapeten senare.
 2. En färggrann tapet täcker det mesta, men grundmåla om du tror att underlaget kan lysa igenom. Se till att underlaget är rent och jämt.
 3. Det ska inte vara för kallt när du tapetserar. Är det kallare än 18 grader är risken större för bubblor.
 4. Mönstrade färggranna tapeter kan vara ömtåliga. Använd mjuk tapetborste när du slätar ut tapeten.
 5. Skaffar du en så kallad non-woven-tapet blir jobbet lite enklare. Då målar du upp limmet på väggen och hänger upp tapeterna.

 

Vad behövs det för verktyg? Kolla in vår verktygslåda >>