Ge din soffa eller fåtölj ett nytt liv!

Med en massa tyg, en hel del tålamod och en dos nyfikenhet går det att fixa till soffan utan att vara expert. En hel del hjälp har du i hur soffans tidigare klädsel är konstruerad – hur är den tidigare klädseln egentligen gjord? Ta ut kuddarna och studera, titta på eventuellt armstödsskydd och hur soffans fasta delar är sydda. Bestäm sedan vilka detaljer du vill ha och hur noggrann du vill vara.

Det här kan vara bra att ha:

  • En vanlig symaskin
  • Ett kraftigt tyg
  • Rejäla symaskinsnålar
  • En massa knappnålar
  • Kardborreband
  • Textillim
  • Dragkedjor
  • Måttband
  • Sax
  • Roliga detaljer för att pimpa soffan – band, fransar, snören, tofsar, fina tyger, filtar, extra kuddar.

 

Tips! Ett bra tyg är A och O. Be om råd i din tygaffär. Där kan du få hjälp med tygval, tråd, symaskinsnålar och andra tillbehör. Säkerligen kan du också få hjälp med hur du ska tänka kring tygåtgång och materialval. Tänk exempelvis på att ett kraftigt bomullstyg måste tvättas först eftersom det kan krympa. Och att ett tunnare linnetyg tappar form så fort man sätter sig i soffan. Ett stadigt kraftigt tyg gör alltså ditt jobb lättare, fråga dig fram.

Tanken är alltså att skapa ett överdrag till hela soffan, där du klipper ut delarna utifrån soffans form, nålar fast och sy ihop dem. Kuddarna får egna fodral.  Tygåtgången räknar du ut genom att mäta upp soffan noga. Köp hellre lite för mycket tyg än för lite, säkerligen kan du få till extra armstödsskydd av det överflödiga tyget.

Lägg själva tyget utefter soffans form, om du är modlig klipper du till direkt, eller så ritar du upp formen på papper eller lakansväv. Se i alla fall till att nåla fast de olika delarna direkt på soffan. Nåla på och klipp bort överflödigt tyg, se till att tyget är sträckt hela tiden. Du behöver ett par centimeters sömsmån, men var konsekvent och se hellre till att tyget är lite för stramt än för löst.

Det tajt sittande överdraget skapar du alltså direkt på soffan med hjälp av nålar och sax, du nålar ihop alla bitarna med avigsidan utåt.  Ta loss och sy ihop, vänd och voilà, bara att trä på och sedan gå loss på kuddarna.

Väljer du en snabbare och enklare metod klipper du raka stycken av ditt tyg och ”fuskar” dig fram, det vill säga slår in soffans delar med tyg, limmar fast kardborreband och sätter fast. Tillvägagångssätten påminner ändå om varandra, då du måste utgå från soffans form och liksom paketera den med det nya tyget – oavsett om du nålar och syr eller klipper, limmar och häftar fast med kardborrband.

Med båda metoderna gör du kuddarna separat, men också här kan du alltså välja att sy fodral, eller att slå in och limma fast kardborrband. Du väljer själv den stil och det uttryck du vill ha!

Med enkla medel ska du kunna ge din soffa ett nytt liv genom ett överdrag som är ”platsbyggt”, hur du nu väljer att göra det. Med flinka fingrar  – eller en hel del övning – får du det utseende du vill ha. Dekorera längs vägen – lite band, fransar eller tofsar kanske? En rad kuddar och filtar ger dessutom din omklädda soffa rätt stuk och stil. Var inte rädd att prova! Om du inte gillar din nuvarande soffa har du inget att förlora på att försöka ge den nytt liv.

Tycker du fortfarande att det känns läskigt? Här har vi letat upp en fantastiskt detaljerad film i en rad olika delar på Youtube åt dig. Lycka till!